AKTUÁLIS BALATONI IDŐJÁRÁS

METEOROLÓGIAI ELŐREJELZÉS BALATONI VITORLÁZÓKNAK

Bizonyára már Veled is előfordult, hogy azért nem indultál el vitorlázni az ország egyik távoli szegletéből a Balatonra, mert az országos időjárás-jelentés záporokat és zivatarokat jósolt. Az ilyen és ehhez hasonló előrejelzések vélhetően ún. "biztonsági, védekező" előrejelzések. Az előrejelzést készítő meteorológus nagy valószínűséggel azt akarja elkerülni, hogy egy esetleg bekövetkező "váratlan" vihar miatt ne lehessen őt hibáztatni, felelősségre vonni. Később, amikor a haveroktól megtudtad, hogy a Balatonon ideális, vitorlázásra alkalmas idő volt, már hiába fogtad a fejed, és sajnáltad, hogy nem indultál el. Ez az időjárási oldal az ilyen helyzetek elkerülésében nyújt segítséget. Ezen az oldalon a balatoni vitolázók számára gyűjtöttünk össze meterorológiai információkat, amelyek felhasználásával elemzésével pontosabb képet kaphatsz az aktuális és a várható időjárásról.

Az oldal támogatója a vitorlásversenyek élő közvetítésével foglalkozó sailinglive.eu, amely Balatonfüreden létesített egy meteorológiai állomást. Számos, ehhez hasonló, on-line automatikus meteorológia állomás található országszerte, így a Balaton körül is, melyek mérési eredményei megtalálhatók az Időkép honlapján

A menüből több hazai és külföldi honlap Balatonra vonatkozó, a kattintás pillanatában aktuális számításai érhetők el. Az oldalak betöltődésére időnként várni kell egy keveset.

A balatonfüredi meteorológiai állomás mérési adatai

Hőmérséklet

Páratartalom

Szélerősség (km/h)

Uralkodó Szélirány

Csapadék intenzitás (mm/h)

Légnyomás (hPa)

A balatonfüredi mérőállomás mérési adatai az Időkép honlapján is megtalálhatók.Kétnapos időjárás-előrejelzés a Balaton térségére

Ez a balatoni időjárás-előrejelzés a Varsói Egyetem számszerűsített időjárás-előrejelzési és klímamodelje (UM - Unified Model) alapján készül.
(A jelek magyarázata a bal, az időjárás előrejelzése pedig a jobb oldalon található.)
A Varsói Egyetem előrejelzése Budapest térségére.

EURÓPA FRONTTÉRKÉPE

(Forrás: Jeppesen)


Pillanatnyi időjárási helyzet és előrejelzés

IDŐJÁRÁSI TÉRKÉPEKCopyright: Nagy Zoltán, 2009
Website: vitorlasszotar.hu; e-mail: [email protected]